Belgian Quo Band is back!!!

Wat hebben jullie het afgelopen jaar gedaan? Jullie wilden rentenieren maar de centen waren eerder op dan gepland?!
(lacht luid) Uiteraard zijn we zo rijk als de zee diep is en hebben wij allemaal minstens 4 buitenverblijven, maar toch niet, het zat iets anders: In 2017 vierden wij ons 10-jarig jubileum, maar dit jaar was het tijd om even rust te nemen en te “herbronnen”. Het zware tourschema in combinatie met een normale dagjob werd echt wel zwaar en er was toch ook wat interne wrevel. Daardoor zijn we ook op zoek gegaan naar 2 nieuwe leden!
Jullie gaan dus on the road met 2 nieuwelingen?
Ja, Belgian Quo Band is intussen uitgegroeid tot een groep met regelmatige optredens in het buitenland (vaak in Nederland, maar ook in Duitsland en uitschieters in Engeland en Oostenrijk, tot zelfs één keer in Mali/Afrika). Het is absoluut niet eenvoudig om de juiste mensen te vinden. Een tribute band vraagt immers andere zaken dan een coverband. Een coverband speelt muziek van veel verschillende artiesten, maar een tribute band probeert een identieke copy te zijn van één bepaalde groep. We waren op zoek naar muzikanten die die-hard fan zijn van Status Quo en de muziek dus ook voelen en perfect kunnen spelen. Die hebben we uiteindelijk gevonden in Geert “Parfitt” Callens en Rik “Rossi” Michiels. Beiden waren al sinds hun jeugd fans van Status Quo, het zit hen dus in het bloed. Rik kennen velen van de rock-bluesband “Nightlife”. Onder muzikanten is hij ook zeer gekend vanwege Music Center, waar hij een krak is in het herstellen van versterkers ed. Geert Callens kennen sommigen dan mss weer van The Occasional Band of Wolfman Jack. Naast het feit dat ze beiden besmet zijn geraakt met het Quo-virus is het toch ook wel zeer belangrijk dat de klik er ook is naast het podium: vaak zijn we enkele dagen samen op pad, zitten vaak uren in een busje, delen regelmatig zelfs een hotelkamer… Tja, dan moet je echt wel bijna vrienden zijn, anders lukt dat niet. En ook de partners, die moeten ook achter de band staan, want zij moeten er nog steeds mee akkoord gaan dat hun partner vaak weg is van huis. We hebben er alle vertrouwen in dat we met Rik & Geert weer op goede weg zitten voor vele jaren!
Komend weekend staan er niet minder dan 25 radio-interviews op de planning?
Door de jaren heen zijn wij echt al zeer vaak in de media geweest: we kwamen meermaals op alle nationale media, maar telkens als we bij een lokale radio kwamen gaf dat toch iets speciaals. Je voelt en ruikt bijna de passie waarmee die mensen (bijna uitsluitend hobbyisten) hun ding doen. De laatste jaren is er ook veel gewijzigd wat betreft reglementering. Het zogenaamde ”frequentieplan” van Minister van media Sven Gatz: Plots moesten alle uitzendregio’s en frequenties herverdeeld worden en werden veel (kleine) radio’s gedwongen om zware investeringen te doen in zend-apparatuur. Omgekeerd kon ook: sommige radio’s hadden plots geen frequentie meer en moesten dus stoppen. Het heeft velen de das omgedaan, terwij die mensen eigenlijk gewoon hun hobby/passie willen uitoefenen. Het is een mooi voorbeeld van de kafka die in Vlaanderen soms heerst. Intussen is het hele frequentieplan trouwens niettig verklaard door de raad van state. Er zal waarschijnlijk wel weer een typisch Belgische oplossing uit de bus komen, één of andere gulden middenweg, maar intussen zijn velen er wel de dupe van. Met Belgian Quo Band willen we de lokale radio’s eens extra bedanken voor hun werk en hen een hart onder de riem steken.
Hoe zal dit praktisch in zijn werk gaan, het lijkt me onmogelijk om overal live aanwezig te zijn?
Dat klopt, we proberen zoveel mogelijk naar de radio’s zelf te gaan, maar dat is lang niet zo evident: velen hebben maar één live-programma waarin ze interviews doen. We gaan bij een 12-tal langs in de studio, de anderen doen we telefonisch en in een 2-tal gevallen zijn de babbels vooraf opgenomen omdat het praktisch echt niet anders kon. We hebben voor die dag ook speciaal vervoer tot onze beschikking: Starstruck is een firma die dubbeldecker-bussen “nightliners” verhuurt aan grote bands (Triggerfinger, Arno, Axelle Red, …). Sinds kort hebben ze ook een omgebouwde mobilhome die ze kunnen inzetten voor kleinere afstanden en kortere tours. Dit leek ons ideaal, zo kunnen we ons toch comfortabel verplaatsen. Hopelijk lukt het de chauffeur om ons overal tijdig te brengen. Er zullen trouwens ook interviews plaatsvinden terwijl we ons verplaatsen van het ene naar het andere interview.
Wat als jullie in de fille staan en dus niet tijdig op de volgende bestemming raken?
Om te beginnen denk ik eigenlijk niet dat er ooit maar één band is die ons dit heeft voorgedaan. We praten immers enkel over radio-interviews, waarschijnlijk komen daar nog kranten en/of televisie bij! We schrijven dit weekend dus terug wat geschiedenis.  Ons schema is zodanig strak dat we ons niet kunnen veroorloven om onderweg lang opgehouden te worden. Mocht dit toch zo zijn hebben we iedereen verwittigd dat we in extreme gevallen ook telefonisch het interview kunnen laten doorgaan, maar vertraging oplopen is geen optie.
Tot slot: Wanneer beginnen jullie terug met optredens?
Op zaterdag 9 februari 2019 staan we voor het eerst terug op het podium. Dit zal doorgaan tijdens het Patersdreef Festival in de Europahal in Tielt (West-Vlaanderen). Mensen mogen zich verwachten aan wat verandering in de setlist, maar we blijven toch ook wel trouw aan het recept van Status Quo: hits en ambiance! De inkom is trouwens gratis en uiteraard komen er nog bands. De headliner moet nog bekendgemaakt worden, maar als je bedenkt dat vorig jaar Steve Harley & Cockney Rebel afsloten weet je al dat de lat hoog ligt. Eerder stonden daar ook al legendes als The Troggs, The (kast of) Kinks, Ten Years After, The Yardbirds, …. Wij gaan in elk geval het beste van onszelf geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *